top of page
Start Now

De drie belangrijkste CSRD implicaties voor duurzaamheidsmanagers



Afgestemd op de toenemende behoeften van de MVO-richtlijn   

  

Het uitgebreide toepassingsgebied van de richtlijn omvat nu alle grote ondernemingen en ondernemingen die op gereglementeerde markten zijn genoteerd, met inbegrip van beursgenoteerde kmo's, waardoor het toepassingsgebied aanzienlijk wordt uitgebreid ten opzichte van de vorige richtlijn voor niet-financiële verslaglegging (NFRD). Bedrijven moeten uitgebreide informatie verstrekken over milieu-, sociale en governance factoren (ESG), zoals klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten, corruptiebestrijding en bestuurspraktijken. De richtlijn legt de nadruk op dubbele materialiteit en vereist rapportage over zowel financiële materialiteit (hoe duurzaamheidskwesties het bedrijf beïnvloeden) als impactmaterialiteit (hoe bedrijfsactiviteiten mensen en het milieu beïnvloeden).  

 

Als duurzaamheidsmanager speelt u een cruciale rol bij het afstemmen van de duurzaamheidsdoelen van uw organisatie op de bedrijfsstrategie, het waarborgen van de naleving van milieuwetgeving en de dialoog met belanghebbenden. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is van grote invloed op de manier waarop u duurzaamheid binnen uw organisatie kunt bevorderen en richt zich op drie belangrijke gebieden:  


 

Afgestemd op uw bedrijfsactiviteiten   


1. Integratie van duurzaamheid in de algemene bedrijfsstrategie  

De CSRD vereist dat u ervoor zorgt dat duurzaamheidsdoelen aansluiten bij de algemene bedrijfsstrategie van uw bedrijf. Dit houdt in dat u uitgebreide plannen moet ontwikkelen die het volgende omvatten:  

  •  Lange termijn decarbonisatiepaden en het uitvoeren van scenarioanalyses om de gevolgen van klimaatverandering op de bedrijfsvoering te beperken.   

  • Het stellen en monitoren van doelen om meetbare duurzaamheidsdoelen te stellen die aansluiten bij de strategische doelstellingen van het bedrijf is essentieel.  

  • Het verankeren van duurzaamheid in besluitvormingsprocessen op alle niveaus bevordert innovatieve praktijken die zowel duurzaamheid als winstgevendheid ondersteunen. 


2. Verbeterde betrokkenheid en transparantie van belanghebbenden   

De CSRD verplicht u om uitgebreide en transparante duurzaamheidsrapporten te leveren die toegankelijk zijn voor verschillende belanghebbenden.    

  • Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat alle ESG-gegevens (Environmental, Social en Governance) grondig, nauwkeurig en controleerbaar worden gerapporteerd.   

  • Ga proactief de dialoog aan met belanghebbenden, waaronder investeerders, klanten, werknemers en regelgevende instanties, om hun zorgen te begrijpen en aan te pakken, vertrouwen op te bouwen en samenwerking te bevorderen.   

  • Gebruik de feedback van belanghebbenden om voortdurend duurzaamheidspraktijken te verbeteren en ervoor te zorgen dat uw bedrijf blijft inspelen op verwachtingen en nieuwe uitdagingen. 


3. Verbeter uw rapportagepraktijken   

De CSRD benadrukt het belang van het beheren van en rapporteren over de impact op duurzaamheid in de hele toeleveringsketen.    

  • Beoordeel de duurzaamheidspraktijken van leveranciers en partners om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de normen van uw bedrijf, zodat risico's in de hele toeleveringsketen kunnen worden vastgesteld en beperkt.   

  • Rigoureuze due diligence-processen implementeren, waaronder regelmatige audits en beoordelingen, om ervoor te zorgen dat de duurzaamheidsnormen worden nageleefd.    

  • Duurzame praktijken bevorderen door samen te werken met leveranciers om de algehele duurzaamheidsprestaties van de toeleveringsketen te verbeteren en bij te dragen aan bredere milieuen sociale doelen. 


Agriplace kan uw belangrijkste partner zijn bij het voldoen aan deze CSRD-vereisten. Onze uitgebreide aanpak zorgt ervoor dat u volledig aan de eisen kunt voldoen en uw due diligence processen kunt stroomlijnen. Met Agriplace kunt u gedetailleerde ESG-rapportage leveren die is afgestemd op zowel financiële als impact materialiteitscriteria, wat de transparantie en het vertrouwen van belanghebbenden vergroot en er tegelijkertijd voor zorgt dat uw bedrijf voldoet aan alle Europese wettelijke vereisten.


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page