top of page

Avocado's: nieuwe trends, nieuwe regels



Of het nu gaat om de vraag of het een vrucht of een groente is, of gewoon om het bespreken van een heerlijk recept, avocado's zijn ongetwijfeld de nieuwe modetrend geworden. Dankzij zijn gezondheidsvoordelen en zijn veelzijdigheid in de keuken is deze vrucht in de meeste huishoudens niet meer weg te denken. Nu de avocadosector boomt, met een toenemende vraag en productie, is er behoefte aan meer duurzame en transparante toeleveringsketens. Deze zullen ervoor zorgen dat het succes van de avocadobusiness geen inbreuk maakt op de veiligheids- en milieunormen. Alles bij elkaar genomen is het niet meer dan logisch om je af te vragen: hoe ziet de toekomst van de avocadoproductie eruit?



Hoewel avocado's momenteel de laagste productie hebben in de sector tropisch fruit, wordt voorspeld dat zij in 2030 de op één na best verkopende tropische vrucht zullen zijn en de markt bereidt zich hierop voor. Hoewel Peru, Chili en Brazilië alle een belangrijke rol spelen in de avocadoproductie, is Mexico de onbetwiste leider. Het is momenteel namelijk verantwoordelijk voor 44,9% van de wereldproductie, waarbij de regio Michoacan 75,2% van de markt voor zijn rekening neemt, wat neerkomt op meer dan een miljoen ton avocado's. Gezien de stijgende populariteit van deze vrucht zal de toch al hoge Mexicaanse productie naar verwachting jaarlijks met 5,2% stijgen.



Mexico is ook de leider in avocadoconsumptie, gevolgd door de VS en Canada. Europa is langzaam aan het inhalen en consumeert ongeveer een derde van de Noord-Amerikaanse hoeveelheden. Sinds 2018 wordt echter een gestage stijging geregistreerd, die zijn hoogtepunt bereikt tijdens de COVID-pandemie, en er wordt voorspeld dat in de komende acht jaar de markt tot volle wasdom zal komen, waardoor Europa en de VS op hetzelfde niveau komen. Als reactie op deze trend spelen veel Europese landen een belangrijke rol in de avocadohandel. Nederland is een van de hoofdrolspelers; het is verantwoordelijk voor de helft van de avocado-import in Europa en is tevens de grootste niet-producerende exporteur ter wereld. Frankrijk is momenteel de grootste bestemming voor avocado's, voornamelijk vanwege zijn geavanceerde markt en hogere jaarlijkse consumptie dan andere landen. Sommige markten zijn nog in ontwikkeling, maar vertonen een groot potentieel, zoals Italië en Duitsland, die naar verwachting beide hun invoerbehoefte zullen vergroten.



Deze steeds toenemende dynamiek in de avocadosector heeft steevast veel aandacht gevraagd voor de productie van deze vrucht, en niet alle aandacht is positief. Er zijn vragen gerezen, die voornamelijk voortkomen uit de bezorgdheid van mensen over milieukwesties, alsmede over het belang van gezond en duurzaam voedsel van boer tot bord. Met name zorgen over watervoorraden, ontbossing en transparantie van de toeleveringsketen zijn prominenter geworden. Om deze geschillen aan te pakken, zijn sociale en milieunormen en -certificeringen, zoals GlobalGAP, GRASP, SMETA en BSCI, voor de meeste producenten de standaardvereiste geworden. Hoewel deze vereisten nog geen effect hebben gehad op de algemene consumptie, zal het voor veel kopers een verschuiving veroorzaken in de inkooppraktijken, of dat nu op groothandels- of detailhandelsniveau is.



Door zicht te houden op de productiepraktijken van leveranciers, met name op de ecologische, sociale en ethische aspecten, kunnen potentiële reputatierisico's gemakkelijker worden beheerd. Dit zal bovendien de kwaliteit van diensten en producten verbeteren, wat bedrijven een concurrentievoordeel oplevert. Er bestaan instrumenten, zoals Agriplace Chain, om ervoor te zorgen dat producenten zich aan de vereiste sociale en milieunormen houden. Chain helpt bij het verzamelen, beheren en delen van informatie over de kwaliteit, de duurzaamheid en de sociale informatie van leveranciers en vereenvoudigt zo het proces om tot een volledig transparante en duurzame toeleveringsketen te komen.



Een duurzame en transparante toeleveringsketen is de sleutel tot gegarandeerd succes in de altijd bloeiende avocado-handel. Toonaangevende bedrijven in de Europese avocadohandel, zoals Westfalia Fruit GmbH, Halls, Special Fruit en Bratzler & Co. hebben zich al aangesloten bij Agriplace Chain om het inzicht in hun toeleveringsketen te vergroten.

Als u meer wilt weten over hoe u het compliance management van uw supply chain kunt automatiseren, vraag dan vandaag nog uw demo aan.

bottom of page